Hus, Villor

Karolinergården

Den karolinska stilen uppkom någonstans i mitten av 1600 talet och fram till mitten av 1700 talet. Stilen var i samklang med hög- och senbarocken. Många ståtliga slott och herrgårdar byggdes under den här tiden och som motvikt utvecklades den karolinska arkitekturen som mer harmonierade med svensk natur och klimat.

Byggnaderna är karakteristiska med ett säteritak eller  ett valmat tak med den branta takvinkeln som ofta var 45 grader, fasaderna är ofta släta enkla antingen med hyvlad spontad panel eller som på bilden med en panel som är kilsågad med locklister som är profilerade med en kärnis i kanterna.  Dekorerade pelare och kolonner användes för markera hörn och indelningar husen i fackverk. Fönster var spröjsade med många glasrutor. En pampig entre där pardörr ofta var panelad med fiskbensmönster.  

 

Byggnadsstil: Stilen är Karolinsk stil och blir populär från 1600 talets mitt och fram.  Fasaden är vanligtvis en kilsågad panel (kilsågad är då panelen eller golvbrädor följer trädets form dvs kilformade och läggs om vartannat med rot och toppända mot varandra.) Med profilerade locklister som som målades med den ljusa Falu rödfärgen. Det förekommer även hyvlade fasader med profilerade locklister som då linoljemålades. Inspiration till detta hus är bla. Malingsbo herrgård, Köksflyglarna på Skogaholms herrgård på Skansen och Stora Gården i Kopparberg.

Boarea: 250 kvm (som kan anpassas från kund till kund och till områdets planbestämmelse)

Antal Rum: Huset har en traditionell planlösning i 6-delad plan med ett stort kök. Grovingång där även tvättstuga finns. Matrum med en dörr ut mot trädgård.  Vardagsrum med stor öppen spis. Hall med toalett/dusch. På plan 2 finns 4 sovrum med ett allrum och ett badrum med badkar. Vind för förvaring.

Fasad: Slät bred (kilsågad) panel med profilerade locklister spikade med klippspik.

Fönster: Specialtillverkade i eget snickeri. Kopplade fönsterbågar med fasta spröjs med lågenergiglas och typ munblåst glas i ytterbåge.

Dörrar: Specialtillverkade i eget snickeri.

Isolering: Termoträ (inga plaster finns nånstans)

Uppvärmning: Bergvärme eller luft/vatten. Golvvärme i båda plan. Öppen spis

Ventilation: Självdrag med värmeåtervinning från badrum, kök och groventré (FTX)

Plåtarbeten: Alla plåtdetaljer görs för hand.

Skorsten: Murad med tegel som putsas och målas vita.

Grund: Platta på mark.

Färg: All utvändig målning görs med egna framtagna kulörer och kvalitén är  slamfärg och linoljefärg.

Tak: I möjligaste mån väljer vi att återanvända gammalt taktegel.

Snickerier: Pärlspont i groventré. Egna framtagna snickerier som golvsocklar, taklister, dörrfoder osv efter gamla modeller. specialtillverkade Kilsågade massiva trägolv.

Kök: Efter kundens önskemål. Vi kan bygga i princip vad kunden vill då vi har eget snickeri som tillverkar våra kök.

Trapp: Hantverksmässigt specialtillverkad och anpassad till varje hus vi bygger.

Related Projects
Kontakta oss

Börja skriva och tryck på enter för att söka