Hus, Villor

Villa Tällberg

Villa Tällberg är ett av de vanligaste husformerna vi har i Sverige. Man skulle nästan kunna kalla det för Sverigehuset. Den här modellen på hus ser man redan tidigt 1700 tal och har utvecklats från att vara en lite enkelstuga med en liten entre som ofta var oisolerad och kall där man förvarade sin mat. En lite kammare bakom där man sov och sedan ett kök där man tillvardags använde det till allrum med snickeri, matlagning, vävning och all annan pyssel. Utvecklingen och behovet av ett större hus blir att man bygger en sal på andra sidan om entrén för att ta emot besökare, fira helgdagar, jul och nyår, bröllop och allt man nu ville fira. I takt. med behoven ökade så byggde man sedan på en våning och det är det ni ser på detta huset. Och i just i Tällberg utanför Leksand så kan ni se att de enklare stugorna som finns kvar till att ni ser parstugor.  Ett klassisk flakare sadeltak med enkupigt tegel. En pampig entredörr för visa tydligt var entrén var. Färgsättningen går i den klassiska färger nämligen den Falu Ljusröd med grå snickerier med ockragula kulören på fönster och dörrar.

Alla våra hus ritar vi själva och kan anpassas till viss del från kund till kund. Vår tillverkning sker med egna leverantörer som vi arbetet med i över 20 år. Alla snickerier som golvsocklar, foder, golv, fönster osv tas fram unikt till varje hus. Stommen levereras oftast i block från en våra samarbetspartner för att få en snabb och kvalitetssäker byggprocess. Våra hus uppfyller alla krav som ställs på dagens byggande.

Byggnadsstil: Stilen är omkring sent 1700 tal och lever fram en bit in på sekelskiftet 1900. benämningen på huset är Parstuga. Vilket betyder att det är två rum på var sida om entrén med en kammare bakom entrén. Det är en kilsågad panel med  breda profilerade locklister. Designen vi inspirerats av kommer från flera olika gamla husmodeller som vi jobbat med under åren.

Boarea: 130-150 kvm (som kan anpassas från kund till kund och till områdets planbestämmelse)

Antal Rum: kök, matplats och vardagsrum i öppen planlösning. Bibliotek, kontor alt ett till sovrum. Groventré med tvätt och tork med egen ingång. Hall med toalett/dusch. På plan 2 finns 3 sovrum med ett allrum och ett badrum med badkar. Vind för förvaring.

Fasad: Bred kilsågad panel med profilerade locklister spikade med klippspik.

Fönster: Specialtillverkade i eget snickeri. Kopplade fönsterbågar med fasta spröjs med lågenergiglas och typ munblåst glas i ytterbåge.

Dörrar: Specialtillverkade i eget snickeri.

Fakta (forts.)

Isolering: Termoträ (inga plaster finns nånstans)

Uppvärmning: Bergvärme eller luft/vatten. Golvvärme i båda plan. Öppen spis

Ventilation: Självdrag med värmeåtervinning från badrum, kök och groventré (FTX)

Plåtarbeten: Alla plåtdetaljer görs för hand.

Skorsten: Murad med tegel som putsas och målas vita.

Grund: Platta på mark.

Färg: All utvändig målning görs med egna framtagna kulörer och kvalitén är linoljefärg.

Tak: I möjligaste mån väljer vi att återanvända gammalt taktegel.

Snickerier: Pärlspont i hall och groventré. Egna framtagna snickerier som golvsocklar, taklister, dörrfoder osv efter gamla modeller.

Kök: Efter kunden önskemål. Vi kan bygga i princip vad kunden vill då vi har eget snickeri som tillverkar våra kök.

Trapp: Hantverksmässigt specialtillverkad och anpassad till varje hus vi bygger.

Related Projects
Kontakta oss

Börja skriva och tryck på enter för att söka